Saturday, December 1, 2007

"Varför inte Rättvis Handel..?!?" ( Part Two )

Som namnet ekohandel.se antyder är vi nischade främst mot ekohandel. Det är ekohandel vi brinner för. Och det finns skäl till detta generella vägval, liksom det finns skäl till att vi samtidigt satsar på en del Fair Trade. Vi är helt enkelt noga med vår profil. Den växer fram med tiden, men den började med en upprördhet över att miljögifter blivit en del av vår dagliga konsumtion. Och andras produktion.

Vi vill vara tydliga och bekanta i vårt tilltal, så att vår målgrupp (våra likasinnade i fråga om miljöhänsyn) lätt kan se vad vi står för. De som delar våra hänsyn ska naturligtvis lockas att handla av just oss.

Så något kort om varför vi inte valde att satsa på Fair Trade istället för ekohandel. Låt oss först slå fast att vi tycker att Fair Trade är en bra sak som vi vill stödja, professionellt när vi kan, men också privat.

Men Fair Trade är det inte om vi handlar från Sverige eller från USA för den delen. Det vilar en missionär ton över rättvis handel som ibland närmar sig det koloniala tänkandet. Vi tenderar att stämpla vissa länder som söta, och oss själva som välgörare i deras liv. VI och DE. Där det rättvisa ligger i att vi betalar lite mer för deras arbete. Faktum är att vi betalar lite mer för att kontrollera att DE får skälig ersättning för sitt arbete, och bättre arbetsförhållanden.

Fair Trade handlar om att organisationer går in där lagrum saknas eller lagen inte efterlevs. Det handlar alltså INTE egentligen om något skumt nykolonialt, utan snarare tvärtom. Men precis som biståndorganisationer och missionsstationer drar dessa organisationer till sig en del välgörare med ett von oben-perspektiv. Människor som varken har rättvisa, jämlikhet eller syskonskap som sin utgångspunkt. Och i försäljnings-/konsumtionsled exploateras denna ojämlika grundton, man får känslan att många trivs med Fair Trade som ett trevligt alternativ, att de inte alls vill upphöja principer för mer rättvis handel till lag. Ett alternativ som får en att må lite gott räcker bra. Funkar bra som present.

Till allt detta kan läggas att handel sällan är särskilt rättvis. I fattiga länder liksom här i Sverige är det ovanligt att rättvisa präglar företagskulturen. Det vore synd att ge någon fel uppfattning. Vi dras dagligen med giriga bedragare, helt utan moral, som sannolikt skyller allt på att de måste tänka affärsmässigt, människor jag hoppas fungerar annorlunda "privat".

Men rättvist eller ej satsar vi på produkter vi tycker är ett bra alternativ.

No comments: